Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Alexius Tsipras! Cross the Rubicon!


Άκουσα την σημερινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και με έκανε να αμφιβάλω για μια προσφιλή μου φράση. Είπα μέσα μου, γαμώτο! ως τώρα την χρησιμοποιούσα λάθος! Ο άνθρωπος με το 16,7%, έχει αποκτήσει τον μεγαλοϊδεατισμό Καίσαρα! Σίγουρα θα γνωρίζει το πέρασμα του Ρουβίκωνα (και ας λέει λάθος το όνομα)!

Την φράση ολόκληρη δεν την μεταφέρω αυτολεξεί, γιατί είναι μεγάλη και δεν βγάζει νόημα (χρειάζεται κάποιον άλλον για να του γράφει τους λόγους – τώρα που θα καθίσει σε μεγαλύτερους θρόνους). Κατέληγε όμως κάπως έτσι: «(Ο Κος Σαμαράς) χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα, που χρησιμοποιούσε εναντίον του ο ΓΑΠ… όσο ακόμα δεν είχε διαβεί το Ρουβίκοντα, όσο ακόμα δεν είχε στείλει κι αυτός, επιστολή υποταγής, στην κυρία Μέρκελ και την κυρία Λαγκάρντ.»

Καταρχήν η παραποίηση του ονόματος δεν μπορεί να έγινε τυχαία, από τα «αστέρια» του ΣΥΡΙΖΑ! Προφανώς άλλαξαν το όνομα επειδή ο Ρουβίκωνας είναι κοντά ή επειδή είναι κοντός ή και τα 2 μαζί (δηλαδή μικρός ποταμός εδώ δίπλα, στη βόρεια Ιταλία).

Στο θέμα μας όμως: Κρύος ιδρώτας με έλουσε, και έσπευσα να ψάξω σε ποιόν δήλωσε υποταγή ο Ιούλιος Καίσαρας, περνώντας το Ρουβίκωνα (γιατί ήξερα ότι έγινε, ακριβώς το αντίθετο). Τα ιστορικά στοιχεία με δικαίωσαν. Ο Caesar (που αργότερα έγινε και σαλάτα), το 49π.Χ., διέσχισε το ποτάμι, από το οποίο απαγορευόταν να περνούν οι στρατηγοί με τις λεγεώνες τους. Πήρε απόφαση να κατευθυνθεί προς τη Ρώμη, για να ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο κατά του Πομπηίου!

Από τότε (διεθνώς) η φράση «to cross the Rubicon», έμεινε για να σημαίνει, μεταφορικά, μια ριψοκίνδυνη απόφαση χωρίς επιστροφή (για αντιπαράθεση, για ρήξη, για πόλεμο – και όχι για υποταγή).

Σε εκείνο το ιστορικό διάβα, ειπώθηκε και η άλλη περιβόητη φράση-trademark του Καίσαρα: Το «Alea Jacta Est»! «Ο κύβος ερρίφθη» αγαπητέ Αλέξη! Η μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!



Δεν υπάρχουν σχόλια: