Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Νόμος ala cart!


Στο editorial του τελευταίου τεύχους της KONEKTIVA*, παρουσιάζεται το παρακάτω πολύ εύστοχο φωτο-σχόλιο (που κυκλοφόρησε ήδη και σε διάφορα blogs). Μια αντιπαραβολή των προστίμων που πλήρωσαν οι ιδιωτικοί συναυλιακοί χώροι σε αντίθεση με τις μηνύσεις/πρόστιμα που (δεν) έχουν επιβληθεί σε κομματικούς φορείς κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Όπως βλέπουμε, το πρόστιμο για κάθε εκδήλωση, πάει περίπου 2.000€ ανά μήνυση. Όσοι από εμάς γνωρίζουμε, το μικρό μέγεθος αυτών των χώρων – καταλαβαίνουμε ότι με τέτοια πρόστιμα, χάνεται κάθε ίχνος κέρδους από μια συναυλία.



Από το 2001 έχει ψηφιστεί ο νόμος που απαγορεύει την παράνομη αφισοκόλληση / αφισορύπανση. Ο νόμος επιτρέπει την αφισοκόλληση ΜΟΝΟ στους ειδικούς χώρους που κατασκευάζονται από τους δήμους. Όσο έχουμε δει εξωγήινους, άλλο τόσο έχουμε δει και αυτούς τους ειδικούς χώρους. Το μέτρο αυτό έχει πλήξει αρκετούς τομείς που έχουν σχέση με το θέαμα και τη διαφήμιση αυτού. Μέσα σε αυτούς και τους συναδέλφους γραφίστες, που η δημιουργία αφίσας για εκδηλώσεις, ήταν ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Και ένα μεγάλο έσοδο, σε παλιές περιόδους, που η αφίσα τυπωνόταν σε μεγάλα τιράζ, άρα άφηνε και κάποιο αξιόλογο κέρδος.  

Όμως, όπως και να χει, οι εποχές αλλάζουν. Ο νόμος είναι νόμος. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε και να τον εφαρμόζουμε, ακόμα και αν δεν μας βολεύει. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε Όλοι. Όλοι? Ε, όχι και όλοι! Από εδώ και πέρα αρχίζει η γνωστή ιστορία της εφαρμογής του νόμου, αλά καρτ. 
Τα κόμματα (κυρίως των άκρων – αριστεράς και δεξιάς) δεν εφαρμόζουν τον νόμο – γιατί είναι τσαμπουκάδες. 
Οι κρατικοί φορείς (κρατικά θέατρα, μεγάλες κρατικοδίαιτες σκηνές κλπ.) δεν εφαρμόζουν τον νόμο γιατί είναι κράτος και δε «μασάνε». 
Άρα καταλήγει ο δήμος να εφαρμόσει το νόμο, στον μόνιμο αποδιοπομπαίο τράγο. Τον ιδιώτη. Του φορτώνει όλα τα πρόστιμα – αυστηρά - για να καλύψει και τη χασούρα από τους άλλους, που δεν πληρώνουν. 
Και μετά από αυτό το όργιο ανισονομίας, περίμενε να είναι τυπικός, ο ιδιώτης, στις φοροδοτικές του υποχρεώσεις. 
Περίμενε να κόβει αποδείξεις για τα ποτά που θα πουλήσει κατά τη διάρκεια των συναυλιών… 

Όλα μια αλυσίδα είναι. Μια παλιά, σκουριασμένη, και τόσο συνηθισμένη αλυσίδα. Στα γρανάζια της οποίας σκαλώνει κάθε προσπάθεια για ευνομία και χρηστή διοίκηση.


* Όσοι είναι από Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν την KONEKTIVA, γιατί όλο και κάπου θα την έχουν πετύχει. Για όλους τους άλλους να εξηγήσω ότι είναι ένα μηνιαίο free-press έντυπο, που παρουσιάζει τις συναυλιακές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες σε 4 βασικούς κλειστούς χώρους της πόλης. Στο Block 33, Στo Principal/Mylos, Στο ΓαίαLive & Στο 8Ball. Κουράγιο παιδιά. Στην Ελλάδα είναι δύσκολη η επιχειρηματικότητα με συνέταιρο/νταβατζή το κράτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: