Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η Costa Rica, είναι ελληνική!


Ολυμπιακοί αγώνες. Λονδίνο. Παρασκευή 27/7/2012.

Χθες βράδυ, πολλοί θα είναι αυτοί, που είδαν μια «ρηχή» τελετή έναρξης. Αλλά δε θα σταθώ σε αυτό, γιατί προβλέπω ότι θα γίνουν τόσα πολλά λάθη – και θα ταλαιπωρηθεί τόσος πολύς κόσμος στο Λονδίνο, που στο τέλος κανείς δε θα θυμάται την «πατάτα» της έναρξης. Τα λάθη ήδη άρχισαν με πρώτο αυτό το προχθεσινό στον αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου μεταξύ Βόρειας Κορέας και Κολομβίας. Όπου στον ηλεκτρονικό πίνακα του σταδίου, εμφανίστηκε λάθος σημαία. Οι Βορειοκορεάτισσες (και όχι μόνο) είδαν δίπλα στις φωτογραφίες τους, τη σημαία της Νότιας Κορέας (που τόσο πολύ την συμπαθούν). Το ότι τα ολυμπιακά αθλήματα έχουν γίνει τόσα πολλά ώστε πρέπει να ξεκινάνε πριν την τελετή έναρξης – θα το σχολιάσω άλλη φορά.

Το συμβάν με τις σημαίες, για εμένα, ήταν αναμενόμενο, από τους βρετανούς. Με το σνομπ στιλ τους, κρίνουν τους πάντες (όπως και μας το 2004) αλλά δεν κοιτούν, τα δικά τους χάλια.
Αλλά να ακούμε λάθος πληροφορίες και από έλληνες, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης? Θέλει περισσότερη προσοχή, κύριοι της ΕΡΤ. Να μην παρασυρθούμε από τη χύμα διοργάνωση των βρετανών. Βέβαια ίσως στους παρουσιαστές να δόθηκε κάποιο κεντρικό κείμενο από τη διοργανώτρια αρχή. Ίσως, δηλαδή, για το παρακάτω λάθος να μην ευθύνεται ο έλληνας αθλητικός παρουσιαστής.

Κατά την είσοδο των εθνικών ομάδων στο στάδιο, άκουσα να λέγεται: «Βλέπουμε την ομάδα της Costa Rica, που το όνομα στα ισπανικά σημαίνει Πλούσια Ακτή». Από πού κι ως που? Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι μπορεί να μεταφέρουν αυτήν την λανθασμένη πληροφορία. Αλλά εμείς ως έλληνες οφείλουμε να ξέρουμε τα σχετικά, με το όνομα αυτό. Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας.

Επί τουρκοκρατίας ο επίτιμος, μετά της συζύγου, ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, αυτοεξόριστος, μέχρι να φύγουν οι Τούρκοι κατακτητές. Το 1715 πέρασε και από εκείνες της περιοχές της κεντρικής Αμερικής. Οι ιθαγενείς τους υποδέχτηκαν με θέρμη, και όλο για αυτούς μιλούσαν. Ήταν βλέπεις ένα εξωτικό ζεύγος. Όμως για τους ντόπιους, ήταν δύσκολο να λένε ολόκληρο, τον τίτλο «Κωνσταντίνος και Μαρίκα». Έτσι χρησιμοποιούσαν το πρώτο και το τελευταίο συνθετικό, για ευκολία. Έτσι έμεινε ο τίτλος Κώστα…Ρίκα, ως όνομα εκείνης της περιοχής… και αργότερα ως όνομα κράτους! Να μην τα ξεχνάμε αυτά, κύριοι! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: